By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Hout & Habitat

Tijdens de beurs Hout & Habitat werd, op vrijdag 20 november, voor de vierde keer de Houten Kop uitgereikt.

Die award gaat naar een Belgische houtprofessional (een zelfstandige of een bedrijf uit de houtsector) die zich het voorbije jaar liet opmerken met een innovatief product, een vernieuwende techniek, een originele toepassing of een inspirerende houtrealisatie.

De jury moest dit jaar een keuze maken uit 50 genomineerden, uit alle geledingen van de houtsector, waaronder weer een aantal pareltjes. Door de ruime keuze en het hoge niveau van bijna alle inzendingen, hadden de juryleden geen gemakkelijke taak, maar toch kwamen ze vrij snel tot een consensus over de winnaar én een eervolle vermelding.

 

De winnaar

           

bron foto: Hout & Habitat

Werd verkozen tot winnaar van de Houten Kop 2015: SYSTIMBER, een nieuw houtbouwsysteem met massieve balken.

 

Dit veelbelovend nieuw bouwsysteem bestaat uit geperforeerde balken in massief vurenhout die aan elkaar gekoppeld worden door middel van stalen bouten die tegelijk dienst doen als afstandhouders.

Met de balken en bouten kunnen zowel vloeren, wanden als daken worden samengesteld.

 

 

 

De afstandhouders zorgen ervoor dat iedere houten balk afzonderlijk kan zwellen en krimpen, terwijl de totale afmeting van het dak, de vloer of de wand dezelfde blijft.

Om te vermijden dat door het werken van het hout kieren zouden ontstaan, worden er tussen de verbindingen dubbele epdm-dichtingen aangebracht. Die houden de constructie water- en luchtdicht.

 

De opbouw van een Systimber-woning is bijzonder eenvoudig.Twee schrijnwerkers, met standaard handgereedschap en een afkortzaag, kunnen per dag 100 vierkante meter zagen en monteren. Dat betekent dat ze een middelgrote woning kunnen optrekken in één week. Het doorboren van de balken gebeurt in vzw Zonnehoeve Production, een beschutte werkplaats die is gespecialiseerd in houtverwerking.

Bouwonderneming Klassis uit Roeselare zal, op basis van Systimber, een modelwoning bouwen in Hulste-Harelbeke. De montage is voorzien in december. Systimber zelf bouwde al in mei een Demopaviljoen in De Pinte. De montage daarvan kun je bekijken op www.systimber.com.

Meer info via www.systimber.com, telefonisch op het nummer +32 (0)475 74 65 09 of per mail via info@systimber.be.

 

Eervolle vermelding

           

bron foto: Hout & Habitat

De jury hield eraan een eervolle vermelding te geven aan de Mini Box van MINI ARCHI.

   

De Mini Box is zowel een speelgoedbox als een decoratief houten element met daarin 18 bouwelementen waarmee de mooiste hedendaagse gebouwen kunnen worden gemaakt.

In de doos, die afsluitbaar is met twee schuifpanelen, zitten twee kleinere dozen en een aantal gekleurde accessoires.

     

 

 

 

 

Door de talloze combinatiemogelijkheden stimuleert dit modulaire bouwsysteem de inventiviteit en creativiteit van kinderen en laat het hen toe de eerste basisprincipes van architectuur te ontdekken.

MINI ARCHI, ontwerper van de Mini Box, is een Belgisch merk, ontwikkeld door Ana-Maia & Laurent Maes, een koppel jonge ouders-architecten-designers. Zij ontwerpen ludiek, intelligent speelgoed uit duurzame materialen en met minimalistische lijnen.

De Mini Box is vervaardigd van berkenmultiplex. Afmetingen: 28 x 8 x 7 cm (l x b x h). Voor mini-architecten vanaf 3 jaar.

Meer info via www.miniarchi.com/fr/mini-box.